De Herberg van Gelre - Ganzenbord

Omdat we nu niet kunnen tijdreizen, hebben we de geplande reis in een ganzenbord verwerkt. Zo speel je al een deel van het verhaal. We hopen begin 2021 jullie te ontmoeten voor de echte tijdreis met Luyt! 

Spel voor maximaal 6 personen. 

Dit heb je nodig:

  1. 1-6 pionnen (of download/print/knip deze uit)
  2. 1 dobbelsteen
  3. hindernissen (op deze pagina of downloaden)
  4. het ganzenbord (downloaden en uitprinten)

 

Veel plezier!

Team Storyroom

Hindernissen tijdens onze tijdreis

De tijdtransitie is niet gelukt, je bent nog niet in de middeleeuwen. Probeer het opnieuw met Luyt en ga naar start

De herbergier is in de haven, de herberg heeft hij even gesloten. Ga terug naar 7

In 1351 heerste de Pest in het Hertogdom Gelre. We slaan deze periode over. Ga naar 22.

Er was al langer handel tussen de steden, maar in 1356 kwamen de eerste verdragen met andere Hanzesteden. De handel werd steeds groter. Ga 3 plaatsten vooruit.

De herbergier kan de drukte niet aan in de herberg. Ga naar de stadsbrouwerij en haal voor hem bier op. Ga naar 19.

Graaf Reinoud de Eerste (1271) kreeg het aan de stok met Hertog Jan van Brabant. Het werd oorlog! Sla 1 beurt over.

In 1320 zette Reinoud de Tweede zijn eigen vader Reinoud de Eerste af omdat hij steeds meer in de schulden kwam en delen van het hertogdom te koop zette. Gooi 3 ogen voordat je verder mag.

Reinoud de Eerste liet zijn vader opsluiten in een kerker. Gooi 6 ogen voordat jij hier uit mag.

Hertogen bestuurden het hertogdom samen met ridders. Bij dit soort onderhandelingen met de hertogen namen de vier voornaamste steden Nijmegen, Zutphen, Roermond en Arnhem steeds meer het voortouw. Dit nam wel wat tijd in beslag je mag 1 beurt overslaan.

In het algemeen regeerden de hertogen niet vanaf één plek, maar reisden met hun gevolg voortdurend rond. Reis met hen mee en ga naar 44

Reinoud de Derde kreeg de bijnaam ‘de Dikke’ in de laatste jaren van zijn leven. In die tijd streed hij met zijn broer Eduard. Hun zussen zetten het geruzie erna voort. Daarom moet je 6 ogen gooien.

In mei 1361 werd Reinoud de Derde, tijdens een veldslag bij Tiel, door zijn broer gevangengenomen en opgesloten in kasteel De Nijenbeek. Tijdens zijn langdurige gevangenschap zou Reinoud zo dik worden, dat de cel open kon blijven omdat hij toch niet meer door de deur kon. Dit kost jou 1 beurt.

Reinoud de Vierde trouwde met Maria d’Harcourt, die vanaf dat moment de titel hertogin Maria van Gelre droeg. Je mag 4 plaatsen voortuit om dit te vieren.

Reinoud was hertog van 1402 tot 1423. Zijn pogingen om Limburg en Brabant in te lijven bij het hertogdom, liepen op niets uit. Je moet weer terug naar nr 34

In de herberg is een discussie gaande over de draak van Gelre. Je mag pas naar binnen als je 3 ogen gooit.

Sommige stamgasten beweren dat de draak weer is gezien bij de IJssel. Ga terug naar 53 om dit te onderzoeken.

De verhitte discussie loopt uit de hand. Voordat je verder mag moet je 1 oog gegooid hebben. Maar blijf wel uit de buurt van de herbergramen.

Maria van Gelre liet een rijk geïllustreerde gebedenboek maken. Het heeft de eeuwen doorstaan en is een van de belangrijkste kunstschatten uit het laat-middeleeuwse Gelre. Alleen kost dit monnikenwerk jou wel 2 beurten om over te slaan.

Wichard reed te vergeefs naar Hameland om de hand van Margaretha te vragen. Haar vader wees het verzoek af omdat Wichard zijn sporen als ridder nog niet verdiend had. Ga terug naar 44.

Volgens de legende lag er in 878 in het Over-kwartier van Gelre een uitgestrekt veld met een grote mispelboom waaronder een vervaarlijke draak huisde. ’s Nachts zag je zijn vurige adem van verre gloeien of hoorde zijn gegrom ‘Gelre! Gelre!’ Gooi 2 ogen om de ogen van de draak te sluiten, zodat je verder kan.

Je bent weer terug in de toekomst. Gefeliciteerd je bent de winnaar.